Klaverstemning

Fra kr. 1.300,-

Klaverer og flygler bør stemmes jævnligt. I private hjem bør et instrument som udgangspunkt stemmes mindst én gang årligt. På skoler, institutioner, mv. hvor instrumenterne typisk bliver anvendt oftere, anbefales mindst to årlige klaverstemninger.

Nogle instrumenter holder stemningen bedre end andre, så hyppigheden af stemninger skal altid afgøres individuelt. Det afhænger naturligvis også af hvor kræsen man er.

Stemningen påvirkes af ændringer i temperatur og luftfugtighed, så den bedste måde at bevare en klaverstemning længst muligt, er ved at placere instrumentet et sted hvor der ikke er for store udsving i indeklimaet. Undlad f.eks. placeringer nær brændeovne, radiatorer og direkte sollys.


Stemmeoptrækning

Kr. 350,-

Er det flere år siden et instrument har været stemt eller stemmer meget dårligt, kan en stemmeoptrækning (grovstemning) være nødvendig at foretage før den almindelige klaverstemning.

For at kunne foretage en almindelig klaverstemning, er det nødvendigt at trækket i jernrammen er nogenlunde jævnt og ikke skal ændres for meget under stemningen. Når man ændrer væsentligt på trækket i de enkelte strenge, vil det påvirke trækket generelt i hele instrumentet. Som resultat heraf, vil tonehøjden på de strenge man har stemt først, være faldet når alle strenge er stemt op. Derfor er det vigtigt at den generelle tonehøjde ikke er for langt fra kammertonen (eller den tonehøjde man ønsker), når man påbegynder en klaverstemning.

En stemmeoptrækning sørger for at fordele trækket jævnt over hele instrumentet, tæt på den tonehøjde det skal stemmes i. Herefter er det muligt at stemme det rent.

Stemmeoptrækning og klaverstemning foretages på samme besøg.

 


Kammertonen?

Ved en klaverstemning vil man som oftest efterstræbe at stemme i kammertonen. Som udgangspunkt betyder det at der stemmes i 440 hz. Nogle foretrækker dog en kammertone på 442 hz eller endda højere. Det ses især indenfor klassisk musik, hvor den rytmiske musik som regel holder sig til 440. De fleste elektroniske instrumenter stemmer således også i 440 hz.

Tonehøjden er vigtig når et klaver skal spille sammen med andre instrumenter.

Meget gamle klaverer kan være svære at stemme helt op til kammertonen. Hvis de ikke har været stemt i kammertonen i mange år, risikerer man at de gamle møre strenge knækker i forsøget på at stemme dem op.

Hvis der er tale om et gammelt klaver der ikke har set en klaverstemmer i årevis, skal man inden en klaverstemning overveje om det er afgørende at stemme op til kammertonen, hvis det vurderes at der er stor risiko for at knække strenge. Spørg evt. klaverstemmeren til råds.

Kontakt for mere information!

klaverstemning københavn | stemning af klaver københavn